17. elokuuta 2013

Puutarhaunelmia...



Autotallin ympäristössä on jatkettu tontin täyttöjen tekemistä.  Innostuin esikoisen värikynistä ja tein niiden avulla pihasuunnitelman. Asia on ajankohtainen, koska pihan perustustyöt on järkevää tehdä samaan aikaan täyttöjen kanssa. Ainakin istutusten paikat olisi hyvä huomioida jo nyt, jotta multaa on myöhemmin tarpeeksi, eikä kaivettaessa vastaan tule heti valtavia kivenjärkäleitä. 

Tontti on kooltaan 1325 m2. Tontti on maaperältään metsämaata, jossa kasvoi alunperin mäntyjä, katajia, kanervaa ja puolukkaa. Muistutukseksi kuva tontista, kun puut oli kaadettu:



Haasteina puutarhan perustamisessa on tontin kuivuus, sekä kallio joka kulkee lähellä maan pintaa. Nurmikko kuitenkin halutaan, jo ihan siitäkin syystä, että lapset tykkkäävät pelailla pihapelejä. Lisäksi haluaisin hyötypuutarhan, jossa kasvaisi kirsikkapuita, päärynäpuita, marjapensaita ym. Tontin reuna-alueille tulee kunttaa, jota on jonkin verran onnistuttu säilyttämään tontilla. 

En ole varsinaisesti mikään kukka-ihminen, mutta pidän luonnosta ja hyvästä, mieluiten itse kasvatetusta ruuasta. Tätä silmällä pitäen tontille on tulossa kasvihuone ja istutuslaatikoita. Puutarhan väritys tulee olemaan valko-vaaleanpunainen. Ehkäpä sinne muutama sininenkin kukka pääsee.





Mutta nyt itse asiaan. Kaipailisin kovasti apuja terassialueen sunnitteluun, sekä vinkkejä nurmikon istutukseen kuivalle metsämaalle. Saattaa olla, että nurmikon ehdimme istuttamaan jo elokuun aikana... Terassilautamateriaaliksi olemme suunnitelleet siperianlehtikuusta. Terassin takaosaan tulee katos, jonka alle upotetaan palju. Katoksen alla voi myös grillailla. Ajatuksena on rakentaa terassin ympärille kivistä istutusallas, joka tuo näkösuojaa. Eniten mietityttävät kasvivalinnat...mieluusti istuttaisin altaaseen esim. kääpiöhedelmäpuita, marjapensaita, angervoja ym. Mutta mahtaako kääpiöpuiden kasvattaminen onnistua altaassa ja mitä pitäisi istutusvaiheessa huomioida? Anyone? Vinkkejä siis kaivataan.


Tämmöinen kivimuuri terassin ympärille
 

Vielä yksi kuva kukkaloistosta, joka viehättää...



20 kommenttia :

  1. Mikä vaan kasvaa altaassa, kun on tarpeeksi multatilaa. Yleensä neliömetrin tarvitsee hedelmäpuu, näin olen ymmärtänyt ja tehnyt. Altaassa ei talvimärkyys vaivaa ja se on parempi monille kasveille. Nurmikkokin tarvitsee riittävästi multaa, varsinkin, jos tonttinne on luontaisesti kuiva ja aurinkoinen. Millä vyöhykkeellä asut? -tarhaleidi

    VastaaPoista
  2. Varsinais-suomessa asutaan. Istutusaltaan syvyys tosiaan on metrin luokkaa, sitten tulee kallio vastaan, leveyttä altaalla voi olla korkeintaan 1,5metriä, että pysytään vielä omalla tontilla. Tarvitseeko nurmikon alle levittää jotain kangasta, turvetta tai savea, jotta kosteutta olisi paremmin maaperässä? Sitten vielä noista kääpiöhedelmäpuista, että miten korkeiksi kasvavat? Tarkoitus olisi saada näkösuojaa, mutta kuitenkin niin, että terassille vielä paistaa aurinko.

    VastaaPoista
  3. Kääpiöhedelmäpuista en tiedä. Yhdestä kääpiöomenasta on kokemus, mutta siirtelin sitä alkuvuosina liikaa eikä oikein viihdy vieläkään:) On se paljon pienempi kuin tavallinen omppupuu. Olen laittanut savea mökillä istutuskuoppiin, jotka ovat soran keskellä. En tiedä, onko se välttämätöntä, mutta kyllä savi paremmin kosteuden pitää kuin kallio.
    Koska asut etelässä ja multatilaa on noin hyvin, kannattaa lähteä siitä, mitä todella haluat. Useimmat viihtyvät, kun kastelet niitä sopivasti ja multa on hyvää. Kun vuorottelee pikkupuita,perennoja ja pensaita, saa näkösuojaa ja kivasti polveilevan penkin. Altaassa on helppo pitää rikkaruohotkin kurissa, kun se on rajattu ja ehkä koholla (selkä säästyy).- tarhaleidi

    VastaaPoista
  4. Okei, kiva kuulla, että kaikki on periaatteessa mahdollista. Kun vielä tietäisi, että mitä haluaa =) Löytyisikö keltään ehdotuksia hyvistä pikkupuu-perenna-pensas kombinaatioista?

    VastaaPoista
  5. Voi miten ihana tontti teillä, oon ihan rakastunut tuollaiseen metsämaahan, jossa kasvaa mäntyjä. Vinkkejä en valitettavasti osaa antaa, koska viherpeukaloni on keskellä kämmentä. Saman tyylisiä elementtejä meilläkin on omaan pihaan suunnitteilla (palju, hyötypuutarha, kivimuuri...), mutta epäilen, että joudun turvautumaan suunnittelijan apuun.

    VastaaPoista
  6. Pihasuunnittelija vähentäisi kyllä stressiä huomattavasti. Saattaapi olla, että tuon terden ympäristön kasvivalintoihin käytetään ammattilaista. Ellei sitten äitini intoudu tekemään jonkin näköistä suunnitelmaa. Hänellä se viherpeukalo jopa kukkii ;)

    VastaaPoista
  7. Esimerkiksi riippaomppu rautatien omenapuu, jonka ympärille jotain matalaa (angervoja, matalia perennoja, ei yli 40cm korkeita aikuisina). Ehkä ainakin kolmen metrin välein nuo riippapuut tai kulmaan. Tai riippapuiden tilalle pensas tai kaunis köynnöstuki (ja tietty köynnöskin:)) Jos reunus on maata korkeammalla, niin muurin yli roikkumaan jotain (sammalleimua tai varpumaisempia). Matalien keskelle ainakin yksi pionipuska, jos olet keskikesällä yleensä kotosalla.
    Multaa laitetaan kasvualtaaseen ekana vuonna 20cm yli äyräiden, sillä se laskeutuu, ja kaikkia kasveja ei pysty kohottamaan lisäämällä niin paljon multaa juurelle.
    Mistä pidät, unelmapuutarhasi, milloin haluat pääkukinnan, koko kesän kukassa jokin, lempivärit, inhokkikasvit??? Kuinka paljon voit laittaa aikaa puutarhalle vai haluatko yltiöhelpon pihan? - Tarhaleidi

    VastaaPoista
  8. Kiitos näistä vinkeistä, juuri tällaisia neuvoja kaipailen. En ole ainakaan vielä mikään kova kukkaihminen, pikemminkin olen viherkasvi ihminen, joka arvostaa sitä, että omalta pihalta saa kerätä kaikennäköistä syötävää :)) Tykkään puutarhassa aika selkeistä jutuista. Valkoinen tulee luultavasti olemaan kukkien pääväri. Valkoisen lisäksi sitten vihreän eri sävyjä,pensaita, maanpeitekasveja, kivikkokasveja. Pionit ovat myös hienoja, niistä pidän eniten vaaleanpunaisina. Luonnostaan tontilla varmasti viihtyvät alppiruusut, pensasmustikat ym. happamassa maassa viihtyvät kasvit. Lempikukkani on ruiskaunokki, inhokki varmaan voikukka ;)Tontilla saisi olla jonkin näköistä kukintaa koko kesän, mutta silti en haluaisi niin vaikeahoitoista pihaa, ettei kotoa pysty lähtemään viikoksi lomalle. Tulipas sekava sepustus.

    VastaaPoista
  9. Mitäköhän kaikkea näissä kuvakollaasin kuvissa kasvaa? Jokatapauksessa näissä on paljon sellaisia kasveja joista pidän. Lisäksi sitten niitä hedelmäpuita ja korkeampia pensaita...toimisikohan tämä? Ja tuollaisesta paljusta siis haaveilen :P

    VastaaPoista
  10. Osatunnistuksia tai -arvauksia: Vasemmassa yläkuvassa etualalla jättipoimulehti, ehkä joku kurjenpolvi (neidonkurjenpolvi?) ja ohotanmaruna. Alakuvassa jaloangervoja, kiven takana iso-/komea-/syysmaksaruoho, oikealla orvokkeja, monivuotisia sarviorvokkeja taikka yksivuotisia joilla on helppo täyttää tyhjiä paikkoja aluksi. - Ellium

    VastaaPoista
  11. Moi! Tuossa näyttäisi näin äkkiseltään olevan kukassa väriminttu, poimulehteä, tuiviota, oisko jokin maanpeiteruusu tms kukkivana valkoisena, maruna, pilarituijiako (niitä mulla ei ole koskaan ollut, joku varmaan tunnistaa, niin kuin näitä muitakin). Alakuvassa jaloangervoja (ei paahteeseen), orvokkeja, ehkä piiankieltä tms sinistä, taustalla ehkä korkeampana joku angervo...Mukavan kerroksellista.
    Rehevyys tulee tiheästä istutuksesta hiukan nopeammin, mutta pari vuotta menee pienillä kasveilla joka tapauksessa. Ekan vuoden säännöllinen kastelu on tärkeää. Mutta vain 1-2 viikon välein silloinkin, jos ei kunnolla sada.
    Paljussa kannattaa olla tulipesä sen sisällä, kuulemma nuo lämpiää hitaammin, joissa pelkkä vesikierto lämmittää veden. Päältä täytettävät on ehkä hankala tyhjentää tuhkista. Mulla on side malli Kiramilta ja kyllä senkin lämmittämiseen pari tuntia menee, talvella tietty enemmän, kun järvestä vesi tulee. - Tarhaleidi

    VastaaPoista
  12. Jep Ellium, tuo on varmaan kurjenpolvi, mitä maanpeittoruusuksi maalailin. - Tarhaleidi

    VastaaPoista
  13. entäs jos se onkin grönlanninhanhikki? On tuollainen matala, ei kovin peittävä, kukkia harvakseltaan...
    Alakuvassa mielestäni jaloangervoja eri värejä, oik.vuorikaunokki (sin), takana kaivon juuressa Othello-kallionauhus tai vast. punaisilla alapinnoilla...ruiskaunokkeja tuos keskellä seassa. Ja joo, luonnon isomaksaruohoa. Ja vaikka ei olis mitään näitä tässä tai aiemmin mainittuja, niin niitä voi käyttää omissa penkeissään! - Annaw

    VastaaPoista
  14. Vautsi te ootte taitavia! Kiitos vinkkauksista. Laitan kasvien nimet ylös ja palaan niihin, kun kasvien istuttaminen tulee ajankohtaiseksi.

    VastaaPoista
  15. Ihanasti väritetty pihasuunnitelma!!

    VastaaPoista
  16. Kiitos mini! Ensi viikonlopuksi on luvassa ulkomaalauksen viimeistelyä. Sitten ryhdytään tekemään sisähommia =)

    VastaaPoista
  17. Suosittelen kivikkokasveista vaaleanpunaista patjarikkoa (ns. ikivihreä), on upea kukkiessaan ja tekee tiivitä kasvustoja missä rikat ei viihdy, lisäksi ihana ikivihreä on kiiltävälehtinen grönlanninhanhikki, jolla aurinkoisella paikalla hieno syysväritys. Laitettiin sitä edellisessä asunnossa vaaleanpunaisen koristeomenan juurelle, kukkivat söpösti samaan aikaan :) . Rakastan kivikkokasveja! Sininata on nätti heinä ja sopii hyvin valkoisen ja vaaleanpunaisen viereen.
    http://www.paloniementaimisto.fi/product/patjarikko-punainen/

    Rodoja saisi olla runsaasti niin että muodostavat upean ryhmän, niitä ei siis kovin pieneen tilaan kannata laittaa.

    Heiniä ja ikivihreitä maanpeittokasveja apuna käyttäen saa suht helppohoitoisen puutarhan ja niiden keskelle voi sitten valita jotakin näyttävämpää ja kookkaampaa perennaa. Kesäkukkalinjalle en lähtisi ollenkaan... Ai niin, meillä oli tänä vuonna käytössä 3 istutuslaatikkoa, josta tuli mm. koko kesän salaatit ja yrttejä. Vannon istutuslaatikoiden nimeen!
    t.jenna

    VastaaPoista
  18. Teillä on aika samanlainen maasto ja maaperä kuin meillä! :) mä kylvin eilen ensimmäiset nurmikonsiemenet, ja saa nähdä miten käy :) eli pohjalle ensin laitettiin savimaata (oot ehkä lukenutkin ) ja sit vielä multaa reipas kerros. Savi pidättämään kosteutta. Sillä uskon, että saadaan meidänkin kuivaan pihaan vehreyttä ja hedelmäpuita ja kaikkeee :) maata vaan pitää roudata noille istutettaville alueille ja paljon! :)

    VastaaPoista
  19. Jenna sä taidatkin olla melkoinen viherpeukalo ja kaikki nämä vuodet olet pitänyt sen salaisuutena ;) Jatkossa tiedän sitten soitella suoraan sulle...

    VastaaPoista
  20. Hei Miia! Joko nurmikon siemenet ovat lähteneet itämään? Meillä nurmikon istutus jää sittenkin ensi kevääseen. Muuten oltais istutettu se jo elokuussa,mutta osa talopakettitavaroista lojuu edelleen just siinä kohtaa, mihin on tulossa nurmikkoalue... Maaperä on tosiaan aika samanlainen kuin teillä, joten savea mekin tontille tarvitaan. Tietäis vaan mistä kannattais kysellä? Täyttöihin ja istutuksiin menee vielä hirmuisesti multaa,huh.

    VastaaPoista