12. marraskuuta 2013

AivomyrskyRakentamisessa on sekin jännittävä puoli, että kun yhtä muuttujaa lähtee muuttamaan, muuttuu lopulta kaikki. Näin kävi ainakin meillä. Ensin keittiökaupoilla käyminen sai aikaan sen, että saarekkeen paikka vaihtui takan vierestä ikkunaseinälle. Kun keittiön pohjapiirustus oli selvillä, saivat takkasuunnitelmat uuden käänteen – tajusin, että keittiön ja olohuoneen jakajaksi voidaan laittaa läpiluukullinen takka. Asiassa oli vain yksi MUTTA, läpiluukulliset takat ovat huomattavasti hintavampia kuin perinteiset yhteen suuntaan auki olevat takat. Tämän seurauksena kustannuksia piti karsia.

Pyytäessämme tarjouksia takasta, olimme liittäneet tarjouspyyntöihin mukaan kaksi hormia. Toinen takalle ja toinen puukiukaalle. Loppullista hintaa tuijottaessani ymmärsin jossain vaiheessa, että puukiuas tulee aivan älyttömän kalliiksi. Koska talomme on 1 1/2 kerroksinen, tarvittaisiin sinne kaksi 8,6 metrin piippua. Puu- ja sähkökiukaan välinen erotus olisi ollut hormien ja kiuasmallin kera n. 2000-2500€. Kuten arvata saattaa, tässä vaiheessa heivasin unelman puukiukaasta ja räiskyvästä tulesta saunassa, olkoonkin se sitten kuinka ihanaa tahansa. Bonuksena vältymme ylimääräisiltä puutöiltä, saunan roskaamiselta ja noelta. Meidän ei myöskään tarvitse odottaa saunan lämpiämistä 20 minuuttia kauempaa.

Kiukaan vaihtuminen sähkökiukaaksi vaikuttaa tietysti saunan suunnitelmiin eli laudesuunnitelmat ja mahdollisesti kiukaan paikka menevät uusiksi. Toiveissa on lauteisiin upotettava kiuasmalli, sekä lauteiden sijoittelu niin, että saunassa on mahdollisimman paljon tilaa loikoilla.

SAUNAN POHJAPIIRUSTUS:


Kiuasvaihtoehtoja...

KUVA


 Helo Rocher ja lasikaulus.
KUVA

Viime perjantaina kävimme tekemässä kaupat takasta. Valinta osui lopulta...

TYT-TY-DYY

Warma-uunien läpiluukulliseen Fionaan:

Varaava takka Fiona 100
KUVA

Takka on varaava ja se tulee meille korotettuna, sekä valmiiksi asennettuna. Tuplakierto ja sytytyspelti kuuluvat vakiovarusteisiin. Alkuperäinen teräshormi muuttui viime hetkellä harkkohormiksi. Piippu menee yläkerrassa makuuhuoneen läpi, joten totesin, että harkkoversio näyttää siellä kauniimmalta ja on lisäksi turvallisempi. Omasta päätöksentekokyvyttömyydestä johtuen lupauduin tekemään takan viimeistelypinnan itse. Nähtäväksi jää tuleeko takasta lopulta betonityyliin tehty harmaa vai valkoinen. Toimitusaika takallamme on vain 2-4 viikkoa, joten elättelemme toiveita siitä, että meillä on takka pystyssä jo ennen joulua.

WARMA-UUNIEN toiminnasta jäi meille erittäin positiivinen kuva. Saimme paikallisesta liikkeestä hyvää palvelua ja rahoillemme vastinetta.  Takan ominaisuuksista voisi mainita vielä sen verran, että se valmistetaan tulenkestävästä Crowal – massasta, joka jalostetaan terästeollisuuden sulatuksessa sivutuotteena muodostuvasta masuunikuonasta. Massa valetaan erikoisvalumenetelmällä erittäin tiiviiksi, jolloin siihen saadaan parhain mahdollinen varauskyky, lujuus ja lämmönkestävyys. Lämpöominaisuuksiltaan runkoelementit ovatkin lähellä vuolukiveä.

Lämmitysalaa Fiona100 on n. 40-80 m2, painoa 1250 kg. Takassa paloilma kiertää uunin kuoren alla savukanavissa jolloin mahdollisimman suuri osa lämmöstä varastoituu runkoon ja runko luovuttaa lämmön tasaisesti ympäristöönsä. Warma-Uunin lämmitysteho perustuu nimenomaan siihen, että lämpöä riittää tasaisesti ja pitkään, eikä tulisijan pintalämpötila nouse normaalilla lämmityksellä polttavan kuumaksi.

Tällaista tällä kertaa.

6 kommenttia :

 1. Pikku huomiona...meillä on suunnilleen saman kokoinen sauna ja kiukaana harvian cylindro 9kW, joka on vastaava kuin esim. tuo sumu-kiuas. Sauna lämpenee noin tunnin 60 c:een, että saa sitä sähkösaunankin lämpenemistä ootella. Kiukaan voikin sitten jo sammuttaa itse saunomisen ajaksi. Löylyt on kyllä hyvät sen jälkeen. Kivimäärä takaa ilmeisesti kosteammat hönkäykset.

  VastaaPoista
 2. AnKa: Totta puhut. Ilmeisesti sähkökiukaat ovat muuttuneet niin, että niissä on nykyisin suurempi kivimäärä, jolloin lämpiäminen kestää pidempään. Löylyt ovat sitten kosteat, kun taas vanhan mallin sähkökiukaissa ne olivat kipakat ja kuivat. Sähkökiukaissa on myös varaa valita. Esim. Helon saunatonttu ei vaadi esilämmittämistä ollenkaan vaan saunaan voi mennä heti kun siltä tuntuu.

  Kokemukset sähkökiukaista kyllä kiinnostavat. Olemme eläneet ilman saunaa viimeiset 5-vuotta, joten sauna on yksi odotetuimmista huoneista uudessa kodissa.

  VastaaPoista
 3. Teillähän on vaikka mitä mahollisuuksia tuohon saunaan! :) Meillä sauna on neliön pienempi ku teillä ja kiuas meillä on Harvian Kivi 6,9kW. Meillä saunan lämpenemisaikaan vaikuttaa se, että meillä saunan ja ph:n välinen seinä on lähes kokonaan lasia ts. lämpöhävikkiä tulee. Meillä sauna lämpenee reilu 60asteiseksi reilussa puolessa tunnissa (tuo on kiva lämpö mennä lasten kans). Aikuisille sopiva n.80asteinen sauna lämpenee reilussa tunnissa.

  VastaaPoista
 4. Leijonaemo: mahdollisuudet tosiaan lisääntyivät huomattavasti, kun puukiukaasta luovuttiin. Kävin jo yhdellä saunan suunnittelusivustolla katsomassa laudevaihtoehtoja. Niistä lisää sitten myöhemmin. Tuo Harvian kivi on kyllä tosi kaunis kiuas. Kivimäärä näyttää kuvien perusteella suurelta, joten voisin kuvitella, että myös löylyt ovat pehmeät? Näemmä kiuasta saa myös 9kW tehoisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siihen tais mennä n. 80kg kiviä. Ja löylyt on kivat :) Ei tuu semmosia inhottavia, napakoita löylyjä että joutuis kyyristelemään. Pienemmillä lämmöillä tulee tosi kosteat, pehmeät löylyt ja reilulla 80asteessa saa jo kovemmatki, tosi kuumat löylyt. Monipuolinen kiuas :)

   Poista