5. marraskuuta 2013

Liisa keittiömaassa

Viikko takaperin saatiin aikataulut sovitettua yhteen niin, että päästiin kiertelemään keittiöliikkeitä. Aika kului hurjan nopeasti. Yhden päivän aikana ehdittiin käymään kolmessa liikkeessä, joista jokaisesta saatiin mukaan keittiösuunnitelma. Laitan suunnitelmat tänne lukijoiden ihmeteltäviksi ja kommentoitaviksi.

Keittiösuunnitelmamme muuttuivat kerta heitolla, kun HTH:n keittiön edustaja ehdotti, että saarekkeen sijaan siirtyisimmekin niemeke-malliseen keittiöön, jossa kaapistot sijoitetaan U-malliin. Samaan päätyivät myös muiden keittiöiden suunnittelijat, joten kai se on uskottava, että meidän keittiölle varattuun tilaan sellainen mahtuu. Jokaisella keittiötoimittajilla on erilaiset kaapistot ja ovimallit, joten tarjouksia on melko vaikeaa vertailla keskenään. Kaapin ovien lisäksi valikoimaa löytyy niin vetimistä, tasoista kuin kodinkoneistakin, joten olo oli kuin Liisalla ihmemaassa.

Niemekkeen suhteen ei olla vielä päätetty tuleeko baarijakkaroita ja jos tulee niin mihin kohtaan? Materiaali/väri vaihtoehtojen määrä on lähes rajaton, mutta tähän mennessä ollaan saatu ainakin keittiön toiminnot paikoilleen. 3D-kuvista on aika vaikeaa päätellä, miltä keittiö näyttää luonnossa, joten kuvasarjan loppusta löytyy inspiraatiokuva.


1. NIXI: TURKU/ Leena Ahti  
INSPIRAATIOKUVA


2. HTH- Keittiöt: TURKU/Tiina Riitamaa
 

INSPIRAATIO-KUVA 3. KVIK: RAISIO/Jaana Husso

INSPIRAATIO
Eihän meillä mitään kiirettä ole näidenkään valintojen kanssa, kun muuttoakin on kaavailtu vasta keväälle, mutta tällä hetkellä ahdistusta saattaisi hieman lieventää, jos saataisiin edes muutama isompi asia lyötyä lukkoon.

                                                                 

17 kommenttia :

 1. Vau, hienoja suunnitelmia! Tsemppiä päätöksen tekoon :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos :) Kyllä tässä vielä hetkeksi pähkäilemistä riittää. Keittiö on yksi niistä valinnoista, joita ei voi heti parin vuoden päästä lähteä muuttamaan.

  VastaaPoista
 3. Mun silmää miellyttää eniten tuo HTH:n suunnitelma: näyttää keveältä ja kivalta ku altaan yläpuolella olevat kaapit on pienemmät ku kahessa muussa. Tuo mikron paikka kannattaa miettiä: jos laskutaso on 90cm korkeudella, välitila 50cm ja mikro tulee sille korkeudelle ku välitila loppuu on lämmitystaso n.1,5m korkeudella. Eihän tuo ongelmallinen oo jo on van pitkä ihminen :) Musta on kiva lämmittää ruoka matalammalla: ruokaa laittaessa mikroon tai ottaessa pois ei niin helposti esim kaadu ruoat ku on helpommalla korkeudella käsille. Tuo Nixin suunnitelma on musta huonoin: epälooginen (allasseinän kaapit ja jk/pk eri tasossa) ja altaan päällä olevat kaapit vielä syvyyssuunnassa eri kokoset. Vielä tohon mikroon: olisko se mahdollista laittaa uunin viereen, siis tuhon niemekkeeseen alas? Sillon jk/pk seinä ois yhtenäisemmän näkönenki :) Melkeen jo hävettää ku ideat lähtee pursuamaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja näköjään turhan tohkeissaan puhelimella kirjotin ku hirviä määrä "kirotusvirheitä" ;)

   Poista
 4. Ihanaa, kun ideat lähtevät pursuamaan =) Bloggailussa parasta on mielestäni se, että saa vaihtaa ajatuksia ihmisten kanssa, lisäksi saa kullanarvoisia vinkkejä muiden raksablogeista.

  Mekin tykättiin ulkonäöllisesti eniten tuosta hth:n keittiöstä. Ainoastaan baarijakkarat puuttuvat ja nyt sitten mietitään tarvitaanko niitä? HTH:n suunnitelmassa mikro ja uuni on sijoitettu päällekäin, kun kahdessa toisessa suunnitelmassa astianpesukone on integroitu ylös. Tästäkin löytyy erilaisia mielipiteitä... Meille mikron korkeus ylhäällä on ihan ok, koska olemme tosiaan pitkiä ihmisiä. Jos uunin laittaisi niemekkeeseen voi olla että sinne päätyisi ruuan lisäksi kaikkea muutakin ;) Lapset kun saattavat saada päähänsä mitä hulluimpia ajatuksia ;)

  VastaaPoista
 5. Niin siis, mikäli lapset joskus käyttää mikroa niin sitten (ainakaan keittoruuan kanssa) ei ehkä oo kätevää että se on noin ylhäällä? HTH:sta tykkäsin eniten.. baarijakkarat toimii parhaiten (jos tarvetta olis) tuossa kvikin versiossa. Mikähän niiden funkio olis?
  Yks asia mikä ainaki meillä on ollu ehdoton: laskutila jääkaapin vieressä näitä jokapäiväisiä logistisia tilanteita varten. Samoin mietin, että jos uuni on päällä ja jääkapista ottaa tavaraa niin energiatehokasta se ei varmaan oo.. kaippa uudetkin uunit lämmittää jnkv ulospäin? Tossa on varmaan hyvä vähän kuvitella tilaa ja mielessään kävellä ja hahmottaa etäisyyksiä.
  Itselleni jos ottaisin niin ehkä kompromissina laittaisin uunin normisti alas esim liesitason alle. Näin ollen astis mahtuis ylemmälle tasolle (en pidä sitäkään niin tärkeänä), taikka tarvittaessa sais jääkaapin tason viereen.. Muuten tykkään kyllä tuosta U-mallista, kaikki näyttää olevan käden ulottuvilla!

  VastaaPoista
 6. Niinku tossa aiemmin Eple mietti tuota jk&uuni vierekkäin asiaa: jotku kodinkonevalmistajat ei suosittele, että em. ois vierekkäin. Joten jos tiiätte jo minkä firman koneet otatte niin kannattaa tuo asia tarkistaa. Miettiit tossa aiemmin sitä, että uunissa saattais olla jotaki muutaki ku ruokaa ;) Aika hyvät lapsilukot uuneissa ja mikroissa on :) Eple mainitti myös tosta mikron korkeudesta, että lapsetki yltäis siihen: tota määki aiemmin tarkotin :)

  VastaaPoista
 7. Me ollaan mietitty, että jos jotain korotetaan niin sitten tuo astianpesukone. Uuni korotettuna ei ole meille niin tärkeää, olkoonkin sitten niin, että pataruokia tms. on helpompi ottaa turvallisesti uunista ulos. Tuo energiatehokkuus juttu mietityttää astianpesukoneen sijaitessa jääkaapin vieressä. Onkohan siihen jotain ratkaisua? Toisaalta lähipiiristä ainakin kahdella on astianpesukone samalla tavalla jääkaapin vieressä, enkä ole kuullut, että mitään ongelmia olisi ollut. Laskutaso olisi todella hyvä jääkaapin vieressä, mutta sitten täytyisi luopua korotetusta astianpesukoneesta... On totta, että mikro olisi paremmin kouluikäisten lasten käytettävissä, jos se sijaitsisi matalammalla, mutta pöytätasolla mikro veisi liikaa tilaa ja niemekkeeseen sijoitettuna se tuntuisi olevan liian matalalla meille aikuisille. Ainakin itsellä tulee sellainen olo, että joutuisi kykkimään liikaa. En muuten tiennytkään, että mikroihin saa lapsilukkoja? Mutta meillä onkin tähän saakka ollut vain sellaisia perus "laatikko-mikroja" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä mä "vähä" mietiskelin.. ;) Entä jos tuo ei olis "niemekkeellinen keittiö"? Olis vaan tuo allasseinä ja lisäksi saareke joka lähtis tuosta ikkunaseinältä? Niemeke-mallissa tulis kaks kulmakaappia: onko ne loppujen lopuksi niin käytännöllisiä (ja mekanismit maksaa). Saarekkeeseen sais uunin ja lieden. Apk vois olla korotettuna (jee!) ikkunanpuolisessa päässä allasseinällä. Jk/pk viereen sais mikron, sekin korotettuna. Tuossa ei mun mielestä hirveesti vähempää tulis säilytystilaa ku jäis ne kulmakaapit pois ja tulis täysleveet laatikot tai kaapit. Mää toivon ettei mulla enää enempää tuu ideoita, kiitos ja anteeksi! ;D

   Poista
  2. :D kuulostaa ihan mun omilta pähkäilyiltä. Alunperin en itsekään innostunut niemeke-mallista kun ajattelin, et ne kulmakaapit on hankalia. No niinhän ne vähän onkin ja mekanismit maksaa. Toisaalta niihin hyvällä mekanismilla varustettuihin kulmakaappeihin saa todella paljon tavaraa uppoamaan mm. kattilat, pannut ym. Joten kai niiden kanssa voi elää. Sitten epäilin myös, ettei tilaa riitä tarpeeksi ruokapöydälle ja tuoleille. Kyselin asiaa ja ruokatilan puolelle pitäisi jäädä 240-260cm eli sen pitäisi riittää.

   Saareke ikkunaseinällä oli todella vahvana ehdokkaana alusta lähtien, koska mun mielestä se näytti vaihtoehdoista kaikken kauneimmalta. Ongelmaksi kuitenkin muodostui riittävä laskutila. Toiminnoiltaan tuo ehdottamasi malli kuulostaa kyllä todelle järkevältä, kun kylmälaitteet ja uunit/astianpesukoneet sijaitsee sopivan etäisyyden päässä toisistaan. Uskon, että kaappitila myös riittäisi meidän tarpeisiin.

   Poista
 8. Eple: baarijakkaroiden funktio olisi lähinnä lasten välipalapöytänä ja extra-istumapaikkoina, kun välillä tulee vieraita kylään niin ettei tuolit ruokapöydän ympärillä riitä. Mikä jottei siinä itsekin voisi joskus viinilasillisen ja juustoja takkatulen loimussa nauttia ;) Nyt kun saareke siirtyi ikkunaseinälle muuttuivat takkasuunnitelmatkin niin, että todennäköisesti päädytään läpiluukulliseen takkaan.

  VastaaPoista
 9. Moi! Oletteko harkinneet Ikea-keittiötä?

  VastaaPoista
 10. Enna: Joo ollaan harkittu. Jos sinua kiinnostaa niin klikkaa oikeassa reunassa tunnisteista "keittiö" niin sieltä löytyy meidän alkuperäiset keittiösuunnitelmat, jotka on tehty ikea-plannerilla. Ikea on ilmeisesti vaihtanut vanhat faktum-keittiöt uuteen mallistoon, joten ihan perillä en ole siitä, mitä kaikkia ovimalleja ikeasta löytyy. Meidän nykyinen ikea-keittiö on 2vuotta vanha.

  Omasta kokemuksesta voin kertoa sen verran, että ikea-keittiö on erittäin edullinen ja mekanismeiltaan mielestäni ihan yhtä laadukas, kun nämä muutkin kotimaiset keittiötoimittajat. Lisäksi takuuasiat on helppo hoitaa ja keittiötä voi täydentää lisäosilla helposti myöhemmin.

  Ikea-keittiön huonoihin puoliin kuuluu se, että ovimalleja on aika vähän. Kaapistot olivat ainakin ennen 40,60,80cm leveitä, joten jos keittiöön johonkin kohtaan tarvitsisi esim 70cm kaapin, se ei onnistu. Hukkatilaa tullee helposti ja peitelevyjen kanssa joutuu kikkailemaan. Korotetulle integroitavalle astianpesukoneelle ei ole olemassa omaa keittiökaappia, joten sekin täytyy itse rakentaa/muunnella jostain toisesta korkeasta kaapista. Keittiö täytyy hyvin pitkälle suunnitella itse (ei ongelma). Keittiön kaapistot/ovet toimitetaan paketeissa levyinä eli kasauksen joutuu hoitamaan itse tai sitten siitä pitää maksaa.

  VastaaPoista
 11. Niin siitä vielä, että meillä jääkaappipakastimen sijoitteluun vaikutti myös tulisija eli puuliesi, josta etäisyys yhdellä vaihtoehdolla jääkaappiin olisi ollut n. 1,5m. Kyseinen liesi kuitenkin hohkaa aika tavalla lämpöä (siis tod. näk. enemmän kuin teidän takka), joka olisi ollut pakastimen lähellä aivan liikaa, kun en itsekään pysty pitkään lieden vieressä läkähtymättä olemaan.. Tuleeko siis teidän takka olemaan jääkaapin / pakastimen lähistöllä? Kuinka paljon mötikkä lämpeää/lämmittää sivuille?

  Meillä ollaan sen verran antinykyaikaa että meillä ei oo lainkaan mikroa (enää), rumilus hävisi remontin myötä. Hyvin pärjää ilman (toistaikseksi).

  Onneks teil on vielä hyvää aikaa suunnitella!

  VastaaPoista
 12. Eple: kyllähän se takka siinä aika lähellä on: n. 1,5 m on etäisyys niiden välillä. Meillä takka on varaava ja sen pitäisi luovuttaa lämpöä erittäin hitaasti ja tasaisesti. Takan kuumenemiseen vaikuttaa tietysti se, miten paljon siinä poltetaan puita. Me ollaan ajateltu käyttää takkaa lähinnä tunnelman luojana ja kovimmilla pakkasilla lisälämmönlähteenä. Muuten maalämpö taitaa tulla edullisemmaksi kuin puiden ostaminen.

  Kodinkoneiden toiminnan kannalta ois varmaan ollut järkevintä sijoitella keittiönkaapit kuten alkuperäiseen suunnitelmaan oli ne piirretty. Esteettinen silmä kuitenkin väittää, että tämä nykyinen suunnitelma on parempi ;) Hyvä on kuitenkin miettiä keittiösuunnitelmaa monelta kantilta. Aina voi yllättäen tulla eteen jotain sellaista, mitä ei ole tajunnut edes ajatella. Jälkeen päin on sitten vaikea lähteä muuttamaan sähköjä, viemäreitä tms.

  VastaaPoista
 13. Moi. Mielenkiintoinen blogi sinulla. Hartiapankkirakentaminen kiinnostaa, joten jään seuraamaan. - Elina

  VastaaPoista
 14. Kiitos Elina. Kiva kun löysit blogiini :)

  VastaaPoista