18. marraskuuta 2013

Sauna: laudemallit

Saunan suunnittelu on vienyt minut mukanaan. Kuinka paljon lisää miellekkyyttä elämään voikaan saada tämän hikikopin myötä? Kuulun nimittäin niihin ihmisiin, jotka palelevat aina. Ainoastaan 30C° kesähelteillä voin huoletta vetää shortsit jalkaan ilman, että olen jatkuvasti kananlihalla. Talvella joudun käyttämään lähes poikkeuksetta paksua untuvatakkia ja alla lisäksi villapaitaa. Sauna on paikka jossa rentoudutaan ja ennen kaikkea lämmitellään. Ehkäpä juuri sen vuoksi sen suunnittelu on niin kiinnostavaa.

Saunaan kaavailtu puukiuas vaihtui viime metreillä sähkökiukaaseen. Muutoksen ansiosta saunan lauteille tuli huomattavasti lisää tilaa, kun puukiukaan vaatimia turvaetäisyyksiä ei enää tarvita. Nykyisissä lauteisiin upotettavissa kiukaissa turvaetäisyydet ovat todella pieniä, eivätkä kiukaiden pinnat kuumene polttavan kuumaksi. Löysin sunsaunan sivuilta helppokäyttöisen saunan suunnitteluohjelman, jolla saa hyvin käsityksen saunan todellisesta koosta. Suunnitteluohjelmaan syötetään oman saunan mitat, jolloin se myös antaa automaattisesti kyseiseen tilaan sopivat laudevaihtoehdot.

Mittojemme kokoiseen saunaan on mahdollista asentaa L- tai U-malliset lauteet. Istumatilaa lauteilla on eri vaihtoehdoista riippuen 5-6 aikuiselle. L-mallisessa lauderatkaisuissa saunan oven voi sijoittaa samaan paikkaan, johon se on pohjapiirustuksessa piirretty. U-mallisissa lauteissa joudumme siirtämään oven paikkaa keskemmälle, kuitenkin niin, että suihkun viereen jää vielä 90cm tilaa.


1.  L-MALLI - KIUAS KESKELLÄ


KUVAT


Saunan suositusmitat                                            Saunan minimimitat
Suositusleveys:2400mm                                           Minimileveys:2200mm
Suositussyvyys:2000mm                                          Minimisyvyys:1800mm
Suosituskorkeus:2300mm                                         Minimikorkeus:2150mm

2.  L-MALLI: KIUAS NURKASSA


KUVAT


Saunan suositusmitat                                           Saunan minimimitat
Suositusleveys:2600mm                                          Minimileveys:2200mm
Suositussyvyys:2000mm                                         Minimisyvyys:1800mm
Suosituskorkeus:2300mm                                        Minimikorkeus:2150mm3. U-MALLI


KUVAT


Saunan suositusmitat                                           Saunan minimimitat
Suositusleveys:2400mm                                          Minimileveys:2200mm
Suositussyvyys:2000mm                                         Minimisyvyys:1800mm
Suosituskorkeus:2300mm                                        Minimikorkeus:2150mm4. U-MALLI KIUASUPOTUKSELLA


KUVAT


Saunan suositusmitat                                            Saunan minimimitat
Suositusleveys:2600mm                                           Minimileveys:2400mm
Suositussyvyys:2000mm                                          Minimisyvyys:1800mm
Suosituskorkeus:2300mm                                         Minimikorkeus:2150mm


Taloon tulevan saunan koko on 4m2. Mitat: leveys 2375 ja syvyys 1930. Viimeisessä vaihtoehdossa saunamme leveys jää hieman vajaaksi, muutoin tilaa on tarpeeksi. Joka tapauksessa vaihtoehdoista pitäisi jokin valita ennen kuin välipohjan ilmastointikanavia ryhdytään asentamaan. Löytyisikö keneltäkään mielipiteitä tai vastaavia lauderatkaisuja omasta saunasta? Mikä toimii ja mikä on huonoa?

Mielestäni kaikissa laudemalleissa on jotain kivaa. Ensimmäisessä vaihtoehdossa upottaisin myös keskellä olevan kiukaan lauteisiin ja tekisin ympärille jonkun kevyemmän kaiteen. Vaihtoehto 2: n kiuas on nurkassa, joten se vie vähän tilaa. Vaihtoehto 3:ssa on hyvin istuintilaa, mutta kiuas on  lähellä saunan ovea joten vaatisi ainakin kaiteet turvallisuuden vuoksi. Vaihtoehto 4 on oma suosikkini, mutta epäilen, että se vaatisi suuremman tilan.

8 kommenttia :

 1. Mä tykkäsin jotenkin eniten tuosta kakkosvaihtoehdosta... En osaa sitä mitenkää perustella, mutta omaa silmää miellytti eniten. Käyttökokemuksia vastaavasta ei ole, joten vinkkejä toimivuuden suhteen en osaa antaa :)

  VastaaPoista
 2. Noora: intuitioon kannattaa yleensä luottaa :) Kakkosvaihtoehto on omastakin mielestäni selkeä ja ilmavan oloinen, kun lauteet ovat vain kahdella reunalla. Myös lauteet tulevat näistä kuvista poiketen olemaan jotain simppeliä mallia, jotta saunan ilme pysyy rauhallisena.

  VastaaPoista
 3. Suosittelen kakkosta (2). Siinä on vanhemmille tilaa loikoilla ylälauteilla ja lapsille saa pesuvadit tms. tuohon alatasolle. Eli itse tekisin ratkaisun, jossa on ylälaude mahdollisimman suuri siten, ettei se vie tilaa alalauteelta. Tähän L-laude on hyvä. Tiedän kokemuksesta :)

  Meidän taloon tulee tosin nyt pienempi sauna ja lauteiksi jotain yksinkertaisempaa. Olin jo välillä ajatellut L-laudetta, mutta tänään havahduin siihen tosiasiaan, ettei L taida mahtua saunakoppiimme :/ Vaikka sama sen väliä, saunapohja suunniteltiin mahdollisimman pieneksi ihan omasta vapaasta tahdosta :)

  VastaaPoista
 4. :) Selvästi saunoista Nro 2 on nousussa. L-malli tuntuu toimivalta ja esimerkiksi saunajakkaraa tai rahia käyttämällä saa saunaan tarvittaessa yhden lisäpaikan. Saunan suunnittelusivuilta luin, että kiuas tulisi sijoittaa lasiseinän eteen (mikäli sellainen saunaan tulee), jotta saunoja voi samalla nähdä kiukaan, sekä katsoa kylpyhuoneen puolelle. Tiedä sitten onko ratkaisuna hyvä vai ei...

  VastaaPoista
 5. Tuo kakkonen näyttää näistä kivoimmalta :) Lisäksihän tuohon voi halutessaan laittaa esim rahin tms. Tai sitte jos haluaa niin vaan tuolle pitkälle seinälle lauteet ja lisäksi useampi rahi tms. Me ei haluttu kiuasta lasiseinän eteen: mää en ois jaksanu niitä löylyroiskeita lasista putsata ja mies halus kiukaan taakse kiviseinän.

  Mun mielestä tuo kiuasupotus ja täyskokonen alalaude on melkeen ehdottomat! Ei tarvi pelätä kenenkään tippumista ja lapsilla on tilaa vesileikeille alalauteilla + aikuiset saa rauhassa ottaa kunnon löylyt :)

  VastaaPoista
 6. Minä en kyllä ymmärrä, miten alalauteeseen upotettu suojakaiteeton kiuas sopii lapsiperheeseen. Hetkeäkään ei voisi antaa lasten leikkiä alalauteella, kun kokoajan saa pelätä että joku osuu kuumaan kiukaaseeen. Vähintään muovinen kylpylelu.

  Noissa kuvissa olevan Saunatonttukiukaan pintalämpötila on kyllä alhainen, mutta kyllä siinäkin kivet ovat kuumat. Paljon näkee nykyään myös noita kivitorneja alalauteisiin upotettuna. Kertoisiko joku minulle, miten sellainen voi olla riittävän turvallinen ratkaisu? Varsinkaan lapsiperheelle kuten Leijonaemo tuossa ehdottelee?

  VastaaPoista
 7. Ne löyly- ja suihkuroiskeet juuri mietittyttääkin. Tästä syystä päädytään varmaan ratkaisuun, jossa lasiseinän alareuna jää normaalia ylemmälle tasolle. Kiukaan mahdollisia sijoituspaikkoja on 2 vaihtoehdossa kaksi: se mihin kiuas on pohjapiirustuksissa sjoitettu tai saunan oven oikealla puolella. Lasiseinälle sijoittamisesta olisi se hyöty, että tilaan saadaan mahtumaan pidemmät lauteet. Oven paikkaa tosin joudutaan tässä tapauksessa siirtämään keskemmälle.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi: Saunatavat vaihtelevat perheiden tottumuksista ja lasten iästä riippuen. Se mikä toisen perheen kohdalla toimii voi olla toiselle kauhistus. Meillä lapset leikkivät kylpyhuoneen puolella ammeessa tai suihkussa. Saunassa istutaan äidin ja isin vieressä. Jopa lapset ymmärtävät, että saunassa voi olla hetken aikaa hiljaa ja mikäli se ei onnistu niin voi siirtyä kylpyhuoneen puolelle jatkamaan leikkejä.

  VastaaPoista