13. tammikuuta 2014

Lattia rakentuu
Yläkerran lattian levytykset etenevät. Olimme etukäteen kuvitelleet homman hieman helpommaksi, mutta heti työn alkaessa illuusio nopeasta levyjen asentamisesta romuttui. Eihän ne välipohjapalkit olekaan mitoitettu levyjen mittojen mukaisesti! Lastulevyt ovat pontattuja päistä ja sivuista. Levyjen lyhyiden sivujen pitää olla välipalkkien päällä. Lisäksi seinien vierustoilla ja pilarien kohdalla levyt pitää tukea. Jonkin aikaa levyjä pyöriteltiin ja mietittiin miten jako saataisiin toimivaksi. Tehtävä osoittautui mahdottomaksi, joten jouduimme pätkimään levyjä, sekä rakentamaan posipalkkien väliin erilaisia tukia, jotta rakenne olisi varmasti kestävä ja valmistajan ohjeiden mukainen.

Ilmeisesti Jettatalo, kuten muutkin talotoimittajat optimoivat välipalkkien määrän niin, että kustannukset pysyvät mahdollisimman alhaisina. Mikäli asennus kuuluu talopakettiin, eivät asentajat edes välitä siitä, että levyjen sivut jäävät tukematta. Itse tehdessä näitä juttuja tulee kuitenkin mietittyä vähän tarkemmin. Emme halunneet ottaa mitään riskejä yläkerran lattian painumisen kanssa. Ilman tukirakenteita huoneen seinän vierustalla ja aukkojen kohdalla olevat levyt olisivat käytännössä olleet tyhjän päällä. Vaivannäön ansiosta voimme tulevaisuudessa huoletta asentaa painavia huonekaluja myös huoneiden reunoille.

 
Lattian lisäksi myös tekninen tila on saanut lisää täytettä. Ilmanvaihtokone on asennettu paikoilleen. Ilmanvaihtokoneemme on vallox 110 SE. Ilmanvaihtokoneeseen tulee lisävarusteina CO2 hiilidioksidianturi olohuoneeseen ja RH-kosteusanturit kylpyhuoneisiin, sekä takkakytkin. Kyseinen vempain pitää toivon mukaan huolen siitä, että tiiviiksi rakennetussa talossa ilma vaihtuu hyvin ja säätyy automaattisesti. Meille on tulossa myös putzerin keskuspölynimuri. Astmaatikkoperheessä on hyvä asia, että pölyhiukkaset johdetaan suoraan pihalle. Imurin sijoituspaikka tulee olemaan kodinhoitohuoneen siivouskaapissa. Imurinletkun rasioita on yht. 3 kpl, keittiön sokkeliin tulee  rikkaluukku. Pölärin valkoinen putki näkyy kuvan vasemmalla puolella.
3 kommenttia :

 1. Tämä lattiamalli onkin mulle ihan outo, eli teillä ei ilmeisesti valeta lattiaa yläkertaan? Tulee levyn päälle sitten suoraan lopullinen pinta?

  VastaaPoista
 2. Käsittääkseni nämä pontatut lastulevyt ovat aika yleinen tapa tehdä lattia puurakenteisiin taloihin. Levyjen päälle tulee vielä lattialämmitys ja valu. Meillä on sovittu valupäiväksi 25.1, joten sormet ristiin ettei ole pakkasta -10C° enempää.

  Täysin levyrakenteisenakin lattian voisi toteuttaa, mutta itsetasoittuvan valun tekeminen on helpompaa ja nopeampaa, kuin kipsilevysoiroista tekemällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksestasi, opinpahan jälleen jotain uutta! Jään mielenkiinnolla seuraamaan projektianne.

   Poista