31. maaliskuuta 2014

Kattolevyt ja valaistus


Mitä pidemmälle raksaprojekti edistyy, sitä enemmän se muuttuu näpertelyksi. Seinien kipsilevyjen asentamisen jälkeen on edetty kohti kattoa ja valaistusratkaisuja. Valaistussuunnitelman teki meille Jettatalo. LVIS-piirustusten tekovaiheessa olimme yhteydessä suunnitelijaan useita kertoja, mutta siitä huolimatta kaikkia suunnitelmia ei ehditty hiomaan ihan loppuun saakka. Oli kuitenkin kyseessä kesäaika, joten talotehtaalla oli henkilöstön kesälomien vuoksi kiirettä. Lisäksi talopaketin toimitusta  oli aikaistettu meidän taholta, mikä teki rakentamisen aikataulussa pysymisestä haastavaa.

 Sähköasennustöiden yhteydessä on ollut hienoa, että suunnitelmia on pystytty muokkaamaan lennosta. Sähköasentajat ovat olleet asiantuntevia ja ymmärtäväisiä. Sähköpistokkeiden paikkoja on siirrelty ja valaisimia lisätty ym. alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen. Kaikki on sujunut hienosti, siitä suuri kiitos!

Valaistusratkaisujen pohtiminen on osoittautunut juuri niin haastavaksi kuin alkujaan epäilin. Vaikka suunnitelmiin on piirretty lamppujen paikat, on jokaisen led-spotin ja seinävalaisimen paikat pitänyt vielä erikseen käydä läpi ja merkata kohdilleen. Okei, myönnän olevani hieman tarkka näissä asioissa ;) Muutama reipas riitakin ollaan saatu aikaiseksi valaisinten paikoista. Tuttavapiiristämme on onneksi löytynyt ymmärtäväisiä ihmisiä, jotka ovat joutuneet käymään läpi saman. Rakentaminen koettelee hermoja ja lentäviä esineitä on toisinaan havaittu yhdellä, jos toisellakin työmaalla ;)
Olohuoneen ja keittiön kattoon tulevat kipsilevyt on punnerrettu paikoilleen ja levyihin on tehty valmiiksi reiät led-spotteja varten. Olohuoneen lippaan päätettiin tehdä hieman erikoisempi valaistusratkaisu led-nauhaa käyttämällä. Tarkoituksena on myöhemmin lisätä valon eteen lista, jolloin valo on epäsuoraa, eikä häikäise.


Aina välillä rakennuksella tulee eteen hidasteita, jotka vaativat ylimääräistä näpertelyä. Viime viikolla huomasin tuijottaessani keittiön takaseinää, että keskuspölyimurin putki ei voi sijaita kysyisessä paikassa. Putki oli asennettu kulkemaan suunnitelmien mukaisesti keittiön sokkelissa olohuoneen puoleiselle seinälle. Aloin kuitenkin ihmettelemään, miten putki voi kulkea jääkaappi/pakastimen alta, jossa ei ole sokkelia. No eihän se sitten voinutkaan. Putkea ei myöskään voinut kuljettaa seinän läpi, koska tuolloin olisi pitänyt porata reikä kantavaan palkkiin. Lopulta jouduimme  irroittamaan seinälevyt ja imurasian paikka siirrettiin kokonaan toiselle seinälle. Kanavistoa piti jatkaa ja nyt toivotaan, että 8m letku riittää edelleen huushollin imuroimiseen.

Keittiösuunnitelmien tarkentamisen myötä liesituulettimen paikkaa jouduttiin siirtämään n. 20cm. Putkea lyhennettiin ja katto revittiin uudelleen auki. Savon liesituuletin on tarkoitus upottaa kokonaan keittiön katon välipohjaan.

Lopuksi vielä näppärä raksavinkki. Väliseinien rakentamisen yhteydessä huomasimme, että pistorasioiden paikkojen mittaaminen oli hidasta ja aikaa vievää puuhaa. Ongelma ratkaistiin laittamalla pistorasioiden suojat paikoilleen ja suojien keskustaan ruuvit.  Kipsilevyt nostettiin pystyyn ja kädellä lyötiin levyä muutaman kerran niin, että ruuvien kannasta siirtyivät jäljet levyyn. Tämän jälkeen kuppiterällä sahattiin sopivat reiät pistorasioille. Nopeaa ja helppoa.

6 kommenttia :

 1. Loistava tuo viimeinen vinkki! Olen "muutaman" kerran näitä rasianpaikkoja mallaillut levyyn ja yleensä ne aina ovat "vähän sinnepäin ja puukolla loput..." Pitääpä kokeilla kun taas tuohon vaiheeseen päästään.
  Sami RintaWillasta
  brickwing.wordpress.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos vinkistä on hyötyä. Meilläkin meni muutama levy vähän sinne päin, jolloin pappa vinkkasi, että kannattaa kokeilla kyseistä tekniikkaa :)

   Poista
 2. Hei, löysin juuri blogisi. Täytyypä jäädä seuraamaan, miten projekti etenee. Me tässä juuri pohdimme, että paneloimmeko tulevan talomme katon, vai tulisiko sinne tasoitettu kipsilevykatto. Miten tasoititte kipsilevyjen saumakohdat? Käytittekö jotakin saumanauhaa, oliko kauhea homma?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiva kun löysit tänne :) Tämän taloprojektin kohdalla me ei olla tehty itse tasoitushommia. Pari vuotta sitten tehdyssä kerrostaloasunnon rempassa me tasoitettiin itse seinät, mikä vahvisti päätöstä siitä, että sitten kun rakennetaan niin ei ainakaan tätä työvaihetta haluta tehdä itse. Saumanauha kupruilee helposti, lisäksi paikkojen ja saumojen hiominen on hidasta/ pölyistä puuhaa ilman ammattilaisen työkoneita. Kipsilevyjen saumaamiseen käytetään yleensä saumanauhaa ja saumatasoitetta, jonka merkin (esim. presto, breplasta..) perässä pitäisi lukea kirjain J.

   Talon rakentamisessa me ollaan tähän saakka tehty lähes kaikki työvaiheet omin käsin ja apuja on myös saatu lähipiiristä. Laskimme kuitenkin, että tasoitustyöt olisivat vieneet niin paljon aikaa, että sen teettäminen urakkana oli järkevää.

   Poista
 3. Ei voi ymmärtää ihmisiä jotka rakentavat mutta eivät osaa mittanauhalla mitata reiän paikkaa kipsilevyyn?!? Omasta mielestäni yksi helpoimpia työvaiheita koko rakennusprojektin aikana.

  VastaaPoista