9. huhtikuuta 2013

Takka pohdintaa

Yllättävän varhaisessa vaiheessa on tullut eteen kiukaan ja takan mallin valinta. Malli pitäisi päättää jo nyt, koska talopaketin toimittaja on aloittanut talomme rakennesuunnittelun. Hormien määräykset suojaetäisyyksistä palavarakenteisiin materiaaleihin vaihtelevat, mikä vaikuttaa luonnollisesti piipun sijaintiin 1,5 kerroksisessa talossa. Lisäksi hormin, sekä takan yhteensopivuus pitää varmistaa takan toimittajalta. Muutamilla takkatoimittajilla on oma horminsa, jota myydään ainoastaan takkatoimitusten yhteydessä.

Projektin alussa olimme kiinnostuneita normatherm-vesitakasta. Lämmitysjärjestelmän vaihduttua loppumetreillä maalämpöön, menivät takan suunnitelmat uusiksi. Nyt vaihtoehtoina ovat kiertoilmatakka ja varaava takka. Molemmissa takoissa on omat etunsa. Varaava takka luovuttaa lämpöä hitaasti huonetilaan, jolloin ei ole vaaraa siitä, että huone kuumenisi liikaa. Vastaavasti kiertoilmatakka kierrättää ilmaa huonetilassa, jolloin huone lämpenee nopeasti. Tästä on hyötyä, mikäli takan lämmöstä halutaan nauttia ennen nukkumaan menoa.

Maalämpöpumpusta johtuen, emme aio juurikaan käyttää takkaa lämmitystarkoitukseen (kylmimpiä pakkaspäiviä lukuunottamatta). Todennäköisesti maalämpö tulee edullisemmaksi kuin polttopuiden ostaminen. Saunaan meille on tulossa puukiuas, joten puutyöt saunan lämmityksen yhteydessä täyttänevät pyromaani-tarpeemme. Takkaa käytetään pääasiallisesti tunnelman luojana, sekä varalämmönlähteenä mahdollisten sähkökatkosten aikana.

Rakentamisessa haluaisimme suosia oman paikkakuntamme toimijoita ja olemme mm. käyneet tutustumassa paikalliseen Warma-uunien takkavalikoimaan. Warma-uunit valmistaa kotimaisia tulisijoja ja toimittaa niin varaavia- kuin kiertoilmatakkojakin.

Mallit: Warma-uuni, kiertoilmatakka KIT 100 ja KIT 85 hissiluukulla


KIT 100KIT 75 hissikulmaluukulla


 Kuvat: http://www.warmauunit.com/tuotteet/kiertoilmatakat/kiertoilmatakka-kit-85-hissi/

Warma-uunien varaava takka Fiona 100 kulmaluukulla ja Fiona 100.
Kokkolan asuntomessuilla 2011 meitä ihastutti Kannustalojen kohteessa seuraava takka:

Kuva: http://www.asuntomessut.fi/category/product/takka?page=6
Linnatulen valmistaman takan väritys on hieno ja takkaa kiertää reunus, johon voi halutessa laittaa valokuvia, tuikkuja tms. Takka toimii hyvin tilanjakajana, koska jatkuu yhtenäisenä kattoon saakka. Meillä takka tulee olohuoneen ja keittiön väliin. Takan toiselle puolelle tulee keittiösaarake liesituulettimineen, joten takan taakse täytyy rakentaa palomuuri tai vaihtoehtoisesti takan pitää ylettyä ylös saakka, kuten tässä mallissa.

Jottei homma menisi kuin Strömsössä, meidän täytyy myös huomioida takan vasemmalle puolelle tuleva kantava tolppa. Tolppa ei palomääräysten mukaan voi olla osa takan rakennetta. Emme kuitenkaan haluaisi jättää puista tolppaa näkyviin, joten olemme miettineet esim. takkasydämen ostamista ja kalsiumsilikaattilevyjen tai siporexharkkojen käyttöä kuorirakenteena. Otin yhteyttä Lämpömaa nimiseen takkatoimittajaan ja sainkin oikein hyvää palvelua. Tässä muutama esimerkki heidän toimittamistaan takkasydän vaihtoehdoista:


Kuvat: http://www.lampomaa.fi/Takkasydamet/Takkasydamet.html                                     

Takan pinta tulee olemaan rapattu,värinä harmaa. Lasiluukun tulisi olla mahdollisimman iso. Toistaiseksi en ole osannut päättää otammeko suoran vai kulmaluukullisen mallin. Takka voi olla leveydeltään maksimissaan 120cm, mikä ei ole paljon. Leveämpikin takka olisi mahdollinen, mutta silloin menettäisimme mahdollisuuden jatkaa ruokapöytää (isommalle porukalle). Lisäksi on SE tolppa. Yksi tapa häivyttää tolppa on rakentaa puukolo polttopuille tolpan viereen. Takan hormi tulee olemaan teräksinen, päältäliitos. Hormin suojaetäisyysvaatimus palaviin rakenteisiin pitäisi olla mahdollisimman pieni.

2 kommenttia :

  1. Sama tilanne oli meillä viime kesänä. Tosi vauhdikkaasti piti takka valita, kun rakennepiirustukset edellyttävät takan tarkkoja tietoja. Mutta onneksi olimme miettineet varsin tarkat raamit valinnalle, niin että tarjousten pyytäminen kävi rivakasti. Ei ole harmittanut kertaakaan se uuni, joka tuli silloin valituksi. Kauniisti paloi jouluna.

    Kauniita ovat teidänkin valintanne. Mutta paljon vaihtoehtoja näyttää vielä olevan. Muuten, en saanut suuremmaksi pohjakuvista kuin yläkerran. Siksipä en oikein saanut selvää alakerran vessasta. Voisikohan kuville tehdä jotain?

    VastaaPoista
  2. Täytyypä käydä tsekkaamassa teidän takka. Meillä tosiaan takkavaihtoehtoja on vielä paljon. Tästä syystä olisi kiva kuulla enemmänkin ihmisten mietteitä omista takkavalinnoista. Talopiirustusten kuvien lataamisen yhteydessä blogger jostain syystä tökkii: esikatselussa teksti ja kuvat näkyvät eri tavalla :( Yritän vielä selvittää ongelmaa...

    Kaiken huipuksi rakennesuunnittelija oli lähettänyt eilen sähköpostia. Portaat on mitoitettu piirustuksissa 86cm leveiksi (yleensä portaat ovat 90-100cm) Näin ollen vessan leveydestä pitäisi nipistää vielä pois 4cm, argh!

    VastaaPoista