14. huhtikuuta 2013

Ulkoiset tekijät

Jännää huomata miten valinnat, joita alunperin pidin helppoina, ovat nyt projektin edetessä alkaneet epäilyttämään. Ensimmäisissä piirustuksissa talo näytti huomattavasti modernimmalta. Talon ikkunoihin ei oltu piirretty ollenkaan vuorilautoja. Lisäksi ikkunoiden kohdalla oli käytetty  korostuksena ohuempaa paneelia ja katkaisurima puuttui kokonaan.

Kaupungin arkkitehti nro 1:n ehdotuksesta talon ulkonäköä muutettiin perinteisempään suuntaan. "Virallisen" rakennusvalvontakäynnin yhteydessä kaupungin arkkitehti nro 2 veti maton alta huomauttamalla, että talon pitäisi ulkonäöllisesti aina heijastaa aikaa, jolloin se on rakennettu. Epäilyksen siemen on siis kylvetty ja muutaman painajaisunenkin olen kerennyt näkemään. Unissa talostamme on tullut 90-luvun helmi: mintunvihreä puutalo romanttisin koristein.

Eniten olen kuitenin miettinyt ikkunoita. Pakettiin kuuluvat perusikkunat vaihdoimme lopulta energiatehokkaampiin Pihlan Termo-ikkunoihin. Termo e on kaksipuitteinen puualumiini-ikkuna, jonka molemmissa puitteissa on eristyslasielementti. Ulkopuitteen eristyslasi korvaa tavallisten MSE- ikkunoiden ulkopuitteissa käytettävän tasolasin. Perinteiseen kolmilasiseen MSE-ikkunaan verrattuna Termo-ratkaisulla pitäisi olla parempi U-arvo ja ääneneristävyys, sekä hyvä suoja auringon lämpösäteilyä vastaan. (Koko ikkunan U-arvo on alkaen 0,77 W/m2K). Taloon tulevat ikkunaristikot mietityttävät edelleen. Toisaalta pidän ristikoista, mutta en ole yhtään varma näyttävätkö ne hyvältä vielä 5 vuoden jälkeen? Kävin eilen netissä tutkailemassa ja yllätyksekseni huomasin, että Pihlalla on uutuutena tullut valikoimiin irrotettavat ikkunaristikot. Alumiininen kehäristikko asennetaan ikkunaan sisältäpäin eikä sitä tarvitse irroittaa pesun ajaksi.Vieläköhän ikkunamme ehtisi vaihtaa näihin? 

Kuvat: Pihla-ikkunat
RISTIKOILLA VAI ILMAN?
Lisäksi olemme valinneet ikkunoihin integroidut sälekaihtimet ja hyönteispuitteet. Integroiduista sälekaihtimista olen kuullut niin hyvää kuin huonoa. Omakohtaista kokemusta ei löydy, joten jää meillä nähtäväksi miten käytännössä toimivat. Kosteantilan ikkunoissa joudumme miettimään suojausta vielä erikseen.

Yksi asia on kuitenkin varma: talosta tulee valkoinen tummanharmaalla peltikatolla.

EDIT: Ikkunoiden muutos huurtumattomiin 4-lasisiin selektiivilaseihin olisi maksanut n. 3000€, joten päätimme pitää alkuperäiset 3-lasiset Pihlan varma ikkunat (U-arvo välillä 1,0 - 0,8 W/m2K lasituksesta riippuen). Kyseisissä ikkunoissa ei pitäisi olla huurtumisongelmaa toisin kuin 4-lasisissa selektiivi ikkunoissa usein on. Lisäksi lisäsimme etelän puoleiselle julkisivulle auringonsuojalasit (löytyyköhän keneltäkään kokemusta näistä?)...Aurinko paahtaa käytännössä koko päivän ikkunoihin ja haluamme näin vähentää talon kesä-aikaista jäähdytyksen tarvetta.

5 kommenttia :

 1. Moi,
  Ota isot ristikot ikkunoihin -- ei liian tiheät ja mielestäni tietysti riippuu ikkunoiden kokoluokasta.:)) Vaikeita päätöksiä..
  T,Kati

  VastaaPoista
 2. Tarkoitatko, että "ruutuja" olisi vähemmän, mitä tällä hetkellä piirustuksiin on piirretty? Itse ajattelen, että ikkunat näyttävät paremmilta sisältä ulospäin katsoessa, kun niissä ei ole ollenkaan ristikoita. Ulkoa päin katsottaessa taas ristikollinen ikkuna näyttää kivemmalta. Lisäksi kehäristikkoja saa leveyksillä 25, 60 ja 90 mm eli siinäkin voi vielä säätää, huh huh.

  Tervetuloa uusille lukijoille =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi,
   Se on vaikeaa valita -- ainakin tuossa teidän julkisivukuvissa oli kivat ikkunat ja joo, itse jos nyt ottaisin ikkunamallin... Niin ottaisin tällaisen mallin valkoisena --eli en päälle tulevia ristikoita. http://papunet.net/sites/papunet.net/files/kuvapankki/Ikkuna_vari.jpg
   Mutta makuasia:))), jotenkin itse tykkään kovasti tästä.
   Terkut!!

   Poista
 3. Moi,

  Makuasioita kyllä. Ainakin oma mieli muuttuu säännöllisin väliajoin, joten ihan varmasti ehdin kyllästyä valitsen sitten mitä tahansa ;) Lähetin sähköpostia talomyyjällemme ja sovimme, että ikkunan ristikot vaihdetaan irrotettaviin ristikoihin. Toivottavasti näyttävät sitten kivoilta. Tuo sinun laittaman linkin ikkuna oli kanssa todella ihastuttava. Siitä tulee mieleen vanhat suomalaiset puutalokorttelit.

  VastaaPoista
 4. Kati: olisin kysynyt vielä, että onko teillä integroitavat sälekaihtimet? Jos on niin oletteko olleet niihin tyytyväisiä?

  VastaaPoista