Mennyt viikko on ollut keskilämpötilaltaan kuumin 50 vuoteen. Meillä on ollut ilo viettää tämä historiallinen ja helteinen heinäkuu raksalla. Vaikka kirjoituksesta voikin aistia kypsymisasteen täyttyneen aika päivää sitten, (jatkuuhan tämä rakentaminen jo toista paahteista heinäkuuta), niin muutama juttu on piristänyt kummasti. Nro 1: maalämpö.
Rakentamisen alkuvaiheessa ei ollut vielä selvillä, mikä lämmitysmuoto taloon tulisi. Asiaa tutkailtuamme, päädyimme maalämpöön. Kyseessä ei ollut perustamiskustannuksiltaan halvin järjestelmä, mutta maalämmön puolesta puhui sen vaivattomuus ja pienet asumiskustannukset vuositasolla. No kuinkas sitten kävikään...
Maalämpöä varten kävi Geodrill poraamassa 170 metrisen lämpökaivon kallioon jo viime kesänä. Putket vedettiin perustamisvaiheessa anturan alituksina talon keskellä sijaitsevaan tekniseen tilaan. Nibe-merkkinen maalämpöpumppu tilattiin tukusta ja se könötti pitkään talon eteisessä odottamassa asennusta. Kesäkuussa 2014 pumppu pääsi vihdoin paikoilleen, mutta harmiksemme se ei pysynyt päällä kuin lyhyitä aikoja kerrallaan. Pumppua ilmattiin useita kertoja, mutta mikään ei tuntunut auttavan. Niben näytössä näkyi toistuvasti paineanturihälytys, joka viittasi siihe, että putkissa olisi ilmaa. Asentajan lisäksi paikalla kävi myös Niben huoltomies tarkastamassa laitteen, mutta vikaa ei löytynyt. Lopulta asentaja alkoi etsimään vikaa putkien toisesta päästä, jolloin selvisi, että kaivon muovinen hitsaussauma oli irronnut. Paikalle kutsuttiin uudelleen Geodrillin asentaja, joka korjasi vian seuraavana päivänä ja pumppu alkoi vihdoin toimia.


Lämmityksen lisäksi 1 1/2 matalaenergiatalo kaipaa kesäaikana viilennystä. Ylikuumenemista välttääksemme valitsimme etelän puoleisille ikkunoille antisunlasit. Maalämpöpumppuun olisi voinut liittää osaksi maaviilennyksen, mutta se olisi tarkoittanut sitä, että kaikki ilmastointiputket olisi pitänyt eristää (= kallista) ja silti olisi olemassa vaara, että huolimattomasti eristetyt putkistot keräisivät kondenssivettä sisälleen. Maalämmön rinnalle päätettiin asentaa konvektori, joka sijoitettiin porrasaukon yläosaan. Konvektorille pumpataan maapiirin kylmää omalla pumpulla, jolloin laite puhaltaa huoneilmaan viileää ilmaa. Laite on rumuudessaan ylivoimainen, mutta sen hyödyllisyys on vakuuttanut jopa allekirjoittaneen heinäkuun aikana. Konvektorin ansiosta talon sisälämpötila on näilläkin helteillä pysynyt alle 24C°, mikä on tehnyt raksaamisesta edes jollain tasolla siedettävää. Konvektorin asennukseen liittyy myös oma tarinansa. Myöskään tämä härpäke ei alkuun suostunut pysymään päällä. Näppärä ja itsevarma mieheni kiipesi tikkailla laitteen kimppuun ilmaamaan laitetta, jolloin glykolit lensivät naamaan. Onneksi sama kaveri päätti tehdä huoltoluukun konvektorille, laitteen takana sijaitsevan vaatehuoneen puolelle. Tässä vaiheessa nimittäin selvisi, että glykolit olivat osittain valuneen seinävillojen sisään putken liitosvuodon takia. Ei muuta kuin tasoitetut kipsilevyt uudelleen irti ja villat vaihtoon. Oli hyvä, että vuoto huomattiin tässä vaiheessa, eikä mitään pahempaa ehtinyt tapahtua.

Nro 2: jääpalakone. Ostimme keittiön kodinkoneet Gigantista. Halusimme keittiöön pakastimen yhteyteen jääpalakoneen. Tilaa ei ollut erilisille jääkaappi/pakastin kaapeille, joten päädyimme Samsungin tilavimpaan side-by-side malliin. Viikko sitten keittiö alkoi olla siinä mallissa, että kodinkoneet päätettiin tilata paikan päälle. Tässä vaiheessa selvisi, että aiemmin jo ostamamme side-by-side jää/pakastinkaapin valmistus oli kokonaan lopetettu, eikä sitä ollut Gigantin varastossa. Pienen hermoilun jälkeen Gigantti hoiti reklamaation hyvin ja saimme tilalle jopa hieman paremman koneen. Viime päivinä ollaan sitten nautittu juomat tyytyväisinä jääpalojen kera ja ihmetelty mm. tuplaovea ja jääpalojen murskaajaa. Kiireet jatkuvat, sillä muuttotarkastupäiväksi on sovittu 31.7.