22. helmikuuta 2014

Parketit syynissä

 

Parketin valitseminen on ollut rakennusprojektimme vaikein päätös. En edes kehtaa tunnustaa, kuinka monet parketti/laminaatti-näytteet olen tilannut postitse kotiin. Aika nopeasti laminaatti ehdokkaat tiputettiin pois, sillä niiden muovimainen pinta ja kylmyys jalan alla eivät saaneet vastakaikua raadilta. Timberwisen  tammiparketit herättivät meissä eniten ihastuneita huokauksia, mutta korkea neliöhinta torppasi ostohalut. Finaaliin ovat selvinneet 4 yläpuolella olevaa vaihtoehtoa.

 Parketit ovat kaikki hyvin saman tyyppisiä: 1-sauvaisia tammilautaparketteja, valkoiseksi lakattuina/öljyttyinä. Syykuviointi on kaikkein voimakkain Karelian parketissa. Boenin näytepala ei mielestäni vastaa kovin hyvin parketin todellista ulkonäköä. Turun parkettistudiossa näimme kyseisen parketin isompana pintana ja tuolloin se muistutti syykuvioinniltaan Karelian parkettia, mutta oli väriltään kellertävämpi. Novafloorin ja Paradoorin lautaparketeissa on viisteet, mikä on +++. Parkettien hinnat vaihtelevat 45-62€/m2 välillä.


Luonnon valossa parkettien sävyerot tulevat paremmin esiin. Tosin parketit näyttävät tässä valossa myös punaisimmilta. Ainoastaan Paradorin parketissa värisävy pysyy kellertävänä, mikä on meidän mielestä parempi vaihtoehto kuin vaaleanpunainen.

Mikä parkettivaihtoehdoista on eniten lukijoiden mieleen?

Inspiraatio:

KUVA

12 kommenttia :

 1. Viisteet on oikeasti perkeleelliset pitää puhtaana. Ja vaaleassa parketissa näkyy kaikki. No viisihenkisessä koiraperheessä näihin tottuu, mutta näin se vaan on.

  VastaaPoista
 2. Laminaatin ja parketin kylmyysero on loppujen lopuksi aika pieni. Vertailtaessa laattaan, tulee se huomattavasti voimakkaammin esille, laatta on lämpimin. Laatan rinnalla parkettikin on talvella huomattavan paljon viileämpi. Nykyisessä asunnossamme olemme tehneet vertailua toinen jalka laatalla ja toinen parketilla ja laatta voittaa aina! Lisäksi parketti kellastuu ajan myötä ja lattialämmityksen kanssa alkaa vääntyilemään, sanoivatpa myyjät mitä tahansa, onhan se "elävä" materiaali.
  Nimimerkillä laatan kannattaja :)

  VastaaPoista
 3. Meillä on nykyisessä asunnossa laminaatti, jossa on viisteet. Emme ole kokeneet viisteiden puhtaana pitoa ongelmallisena, mutta meillä ei olekaan kotieläimiä tai taaperoikäisiä ;) Viisteet päätyponteissa hieman arvelluttavat. Lähinnä mietin, että irvistelevätkö viisteet ajan myötä, kun parketti kuitenkin elää eri tavalla kuin laminaatti? Laatta on kestävä valinta lattioihin ja toimii lattialämmityksen kanssa hyvin. Suurien laattapintojen käyttö matalaenergiataloissa saattaa kuitenkin olla ongelmallista, jos talo on oikein hyvin eristetty. Lattialämmitys on päällä leudoilla keleillä (syksy/kevät) harvakseltaan, jolloin laatan pinnat tuntuvat kylmiltä :/ Tästä syystä en itse halua laattaa muuta kuin eteis- ja kylpyhuonetiloihin. Laatta asettaa myös omat vaatimukset huoneiden akustiikalle.

  Vaikeinta parketin valinnassa on mielestäni löytää juuri se oikea sävy, joka pysyisi mahdollisimman muuttumattomana. Pienistä näytteistä on vaikeaa hahmottaa kokonaisuutta.

  VastaaPoista
 4. Meillä on tuo Paradorin Trendtime 4 Tammi living. Parketti oli minusta yksi parhaiten onnistunut materiaalivalinta taloomme. Se tuntuu mukavalta jalan alla, mutta ei ole liukas, vaan hiukan mattainen. Pöly ja lika näkyy aika huonosti. Viisteisin toki jää jotain roskia helpommin, kuin mikäli pinta olisi tasainen, mutta ihan hyvin roskat välistä lähtevät kuitenkin. Myös me olisimme valinneet jonkin kunnon rustiikkisen lankkuparketin, jos vain olisi budjetti antanut periksi...

  VastaaPoista
 5. Birk: Kävin kurkkimassa teidän lattiaa ja kivalta näyttää :) Lattia näyttää isona pintana vaaleammalta kuin pienestä näytepalasta katsottuna. Miten paljon kameralla mahtaa olla vaikutusta asiaan?

  VastaaPoista
 6. Lisään yleensä valotusta kuviin, mutta mielestäni parketti näyttää kuvissa silti tummemmalta kuin luonnossa. Eli aika vaalealta lattia näyttää suurena pintana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvä, kiitos näistä tiedoista. Toisten kokemuksista on yllättävän paljon apua valintatilanteissa :)

   Poista
 7. Meillä on myös hakusessa vaalea parketti yläkertaan, mielenkiinnolla odottelen minkä valitset.

  VastaaPoista
 8. Vaaleat tammiparketit ovat nyt todella suosiossa, joten valikoimaa niissä riittää. Päivittelen tänne lisää tietoa parkettivalinnastamme sitten, kun tilaus on tehty. Vanhasta tottumuksesta tiedän, että ennen sitä ehdin vielä muuttaa mieltäni useaan kertaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin kysynyt että mihin päädyitte :) Nimim. harkitaan Paradorin parkettia mekin.

   Poista
  2. Paradorin valkomattalakattuun parkettiin me lopulta päädyttiin. Pitäisi saapua ensi viikolla :)

   Poista
  3. Kiitos vastauksesta! Olisin vielä kysynyt, että onko se 1 vai 2 (kts. yst. linkit) vai eikö kumpikaan niistä?
   1) http://www.erikoisparketti.fi/PARADOR-Trendtime-4-Tammi-arktis-1-sauva-mattalakattu-parketti.html
   2) http://www.erikoisparketti.fi/index.php?page=product&productID=620
   nimim. joutuu valitsemaan parkettia ilman että on nähnyt sen livenä, kun ei tänne Saksaan niitä näytteitä edes uskaltanut tilata. Ja nyt kun olen kiertänyt rautakaupat, niin totesin, että saksalaiset eivät oikein parketista valikoiman perusteella välitä..

   Poista