5. heinäkuuta 2013

Anturoiden valaminen

Viime viikonloppuna päästiin aloittamaan anturoiden teko formex-muoteilla. Pohjat olivat valmiiksi tehtynä, joten autotallin anturan tekeminen sujui nopsaan. Asennukseen raudoituksineen meni aikaa noin 5 tuntia. Anturoiden asennukseen saatiin merkittävä apu, kun vanha ystävä saapui paikalla näyttämään miten homma toimii. Ilman extra-työmiestä urakasta ei olisi tällä aikataululla selvitty, kiitos!

Autotallin anturoiden mallausta makitan tahdissa


Koska Talon pohjatyöt olivat vielä vaiheessa, anturan tekeminen kesti oletettua pidempään. Aivan ongelmitta ei tämäkään työvaihe sujunut. Kullanarvoinen vihje: kannattaa varmistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta tai maanmittausosastolta, ovatko talon kulmamerkit merkitty sokkelin vai ulkoverhouksen mukaan. Teimme siis aluksi talon anturan perustuspiirrustuksen mittojen mukaan ja oletimme, että kulmamerkit vastaavat sokkelin kulmia. Moka huomattiin siinä vaiheessa, kun terassia ei millään saatu mitoitettua oikein tontille. Ei auttanut kuin lyhentää muotteja 17cm.Seuraavaan ongelmaan törmättiin, kun anturan korkoa tarkistettiin. Laser antoi kummallisia tuloksia, jonka seurauksena tehtiin aivan turhaa lapiointihommaa. Lopulta paikalle hommattiin laser II, joka paljasti, että edellisen laserin asetukset olivat olleet pielessä ja anturan pohjat olivat olleet koko ajan suorassa. (Kuvan vasemmassa reunassa ei ole pihakatua vaan metsäalue, jonka kaupunki on luvannut maisemoida, kunhan uudisalue aikanaan valmistuu).
Talon raudoituksia


Autotallin raudoituksetBetoniauto kaarsi paikalle tänään aamulla klo 06.00. Anturoiden valaminen sujui kuin Strömsössä, kunnes yksi terassin kulmista alkoi liukua. Terassin muottia jouduttiin paikkaamaan ja finnfoamin päällä olevat terassin anturat tuettiin soralla. Valua oli tekemässä kolme äijää+betonimiehet. Työn hektisyyden vuoksi työvaiheesta ei ehditty nappaamaan kuvia. Betoni jähmettyy nopeasti, joten liippaaminen alkoi loppuvaiheessa olla raskasta. Samalla kertaa valettiin talon ja tallin antura.

Valmista pintaaTalon keskellä törmättiin valumuottien teossa hidasteeseen. Kallion pinta oli turhan ylhäällä, joten anturaa porrastettiin. Valusta jäi ylimääräistä betonia noin 1 kuutio ja se käytettiin terassille tulevan paljun pohjaan. Tämän ja huomisen päivän ajan anturaa jälkihoidetaan kastelemalla halkeamien välttämiseksi.


 
Tontin reunalla odottelevat eps-muottiharkot asennusta. Sokkelin teolla alkaakin olla kiire, koska Jettatalo on vahvistanut alustavaksi elementtien asennuspäiväksi 15.7.2013.

2 kommenttia :

  1. Mulla kävi sama fiba noiden kulmamerkkien kanssa. Koko anturahärdelli oli valmiina ja sitten mitat eivät täsmänneetkään.

    Käsittääkseni rakennusvalvonta antaa nurkkapisteet aina talon ulkovuorin mukaan, näin ainakin oma pääsuunnittelijani minua valisti :)

    VastaaPoista
  2. Näin se ilmeisesti on. Ensimmäistä taloa kun rakennetaan niin aikaa suttaantuu kauheasti opetteluun. Yleensä asiat opitaankin kantapään kautta. Lukiessani muiden blogeja huomasin, että aika monelle on käynyt näin ;). Rakennusvalvonta voisi ehkä tiedottaa asiasta hieman paremmin...

    VastaaPoista