10. heinäkuuta 2013

Sokkeli (eps-harkko)

Sokkelin rakennusmateriaaliksi valikoitui lopulta Malander eps-harkko. Perustavan tarjous valmiista perustuksista oli liian suolainen, eikä betoniharkkojen sahaaminen/betonin myllyttäminen tontilla innostanut. Sokkelin teko aloitettiin la 7.7 ja aikaa työhön oli varattu 4 päivää. Haastavimmaksi tehtäväksi osoittautui sokkelin kulmien mittaaminen paikoilleen. Anturan tartuntateräkset piti saada kohdistettua eps-harkkojen keskelle. Tässä vierähti tovi.























Eps-harkkojen työstäminen oli nurkkia lukuunottamatta helppoa. Nurkissa jouduimme kikkailemaan, koska taloelementtien vuoksi harkkojen asennus tapahtui niin, että paksumpi eristekerros 130mm tuli sisäpuolelle. Päätyharkoista saatiin kulmapaloja sahaamalla ne ensin puoliksi, jonka jälkeen toinen sivu avattiin. Kuulostaa ehkä helpolta, mutta soramontussa 30C° helteessä työ tuntui tuskaisen hitaalta.

Sahattu nurkkapala raudoituksineen
Surrausta

Raudoituksiin käytettiin 8mm harjaterästä. Teräksiä laitettiin vaakaan harkkojen välituissa oleviin uriin. Jatkokset surrattiin yhteen ja kulmissa teräkset taivutettiin. Pystyteräkset 30cm välein, kantavan väliseinän kohdalla 20cm välein. Harkkoja pinottiin päällekkäin kolme kerrosta ja ne liimattiin yhteen uretaaniliimalla. Lopuksi harkkorivi suoristettiin muovikiiloilla.

Valmista seinää

  








































 
Välillä käytiin tankkaamassa autotallin anturan luona.

Sokkeli valettiin ti 9.7. Valupäivä oli kiireinen. Kantavan väliseinään kohdalle piti rakentaa lattiavalun vuoksi 8 cm korotusosa+ kantavan väliseinän pilarit. Tähän saatiin onneksi apuja. Lopuksi sokkelin ja anturan väli tiivistettiin uretaanivaahdolla.

Betonia tilattiin sokkelin täyttöön ja betoniviisteen tekoon 5,3 kuutiota. Betonimäärä riitti juuri ja juuri. Sokkeli valettiin tekemällä kaksi kierrosta talon ympäri. Betonin tiivistämiseen käytettiin minivibraa. Harkot kestivät valun hyvin ja homma oli ohi kahdessa tunnissa. Lopputulos: hyvin eristetty 14cm leveä teräsbetoniseinä ja palanut selkänahka.

Eps-harkot toimivat pienistä epäilyistä huolimatta hyvin. Tosin olisimme toivoneet, että harkkojen mukana olisimme saaneet selkeät = numeroidut ja kuvalliset asennusohjeet, eri työvaiheista. Malanderin eps-harkko on erittäin mittatarkka ja nappulat herkkiä pienillekin epätasaisuuksille. Mikäli anturassa on pientäkin heittoa, tulee nappuloiden yhteensovittamisesta vaikeaa. Kulmien sahaaminen saa myös aikaan sen, että nappulat eivät enää välttämättä sovi kunnolla yhteen ja harkot alkavat nousta ponteistaan. Harkkojen kyljissä oleva mittaviivasto 5cm välein tarkoittaa käytännössä sitä, että perustusten mittojen pitää olla viidellä jaollinen. Mikäli harkon erehtyy sahaamaan viivan vierestä, sillä ei tee enää mitään.

Eps-harkkojen parhaisiin ominaisuuksiin kuuluu ehdottomasti niiden keveys. Lisäksi rakentaja arvostaa sitä, että työmaa jää siistiksi, kun ei tarvitse purkaa laudoituksia tms. Meillä kaikki perustusten teosta jäljelle jäänyt jäte mahtui yhteen jätesäkkiin. Perustusten tekemiseen ei tarvita isoja koneita tai kalliita työkaluja. Riittää, että paikalla on mitta, saha, raudoituskoukku, uretaanivaahtoa, muovikiilat ja liimaa.

Eps-harkot ovat herättäneet kiinnostusta naapurustossa. Huolestunut naapurimme oli lähettänyt kirjelmän rakennusvalvontaan. Hän oli ollut huolissaan siitä, että rakennamme hometaloa. Paikan päällä kävi "epävirallisesti" kaupungin rakennustarkastaja tarkastelemassa työmaata =)

2 kommenttia :

  1. Ohhoh, onpas siellä huolehtivaisia naapureita :D .

    VastaaPoista
  2. Joo, tuli kyllä ihan puun takaa tämä :D Ei kuitenkaan voida olla ihan varmoja siitä, oliko kyseessä todella naapuri vai joku "huolestunut naapuri" -nimimerkillä kirjeen kirjoittanut henkilö. Joka tapauksessa jatkossa arvostaisimme kovasti sitä, jos ihmiset tulisivat rohkeasti juttelemaan kanssamme. Tällä tavoin voimme itse ottaa paremmin kantaa asiaan ja tarvittaessa antaa tutkimustietoa esim. eps-harkkojen ominaisuuksista, rakentamisesta ym.

    VastaaPoista