25. tammikuuta 2014

Lattia rakentuu vol.2

Työt raksalla ovat edistyneet, vaikka blogissa on ollut hiljaista. Pääosa talolla tehtävistä töistä on ollut yläkerran valuun valmistautumista ja paikkojen siivousta. Koska valuvalmisteluista ei ole ollut juuri mitään mielekästä kirjoitettavaa, en ole viitsinyt avata sanaista arkkuani täällä. Tänään lattiavalu saatiin lopulta tehtyä ja tuntuukin siltä, että projekti nytkähti taas isolla harppauksella eteenpäin. Pitkään jännitettiin, miten meidän mahtaa valun kanssa käydä, kun pakkaslukemat olivat aika huikeita kuluneella viikolla. Kelien lauhtumisen myötä kurat saatiin lattiaan ja nyt voi hetkeksi huokaista helpotuksesta.

Alunperin olimme suunnitelleet tekevämme yläkerran lattian kipsivaluna. Tarkoituksena oli tehdä yläkertaan 30mm valu, 12mm lämmitysputkilla, jotta huonekorkeus pysyisi mahdollisimman isona. Kipsivalu osoittautui kuitenkin melko hintavaksi vaihtoehdoksi, joten nettisurffailun ja tuttavan suositusten perusteella päädyimme laittamaan yläkertaan kipsin sijasta ohuen betonitasoitevalun. Tavallisella betonivalulla ei voida valaa näin ohuita lattioita. Lattian valutyön kävi tekemässä meille Hämeen Pumppaus Oy. Betonilattian ääneneristävyys ja lämmönjohtavuus ovat hyvät. Lattiaan asennettavan lasikuituverkko ja jälkihoitoaine estävät ohuen betonilaatan halkeilun.

Ennen valua lattiaan asennettiin lattialämmitysputket ja lasikuituverkko. Aukkojen ympärille tehtiin laudoista valuesteet, jotka tiivistettiin uretaanivaahdolla. Myös kaikki läpiviennit, putket ja palkit piti tiivistää huolellisesti, ettei kura valuisi reijistä alakertaan. Seinien ja palkkien vieruistoille asennettiin reunasuojukset lattian elämistä varten.





Takan piipun ympärys tiivistettiin 50mm palovillalla ja paloluokitetulla uretaanivaahdolla.



Yläkerran jakotukit: 






Hämeen Pumppaus Oy:n kalustoa:








Betoni sekoitetiin siilossa ja pumpattiin letkulla suoraan yläkerran lastulevyjen päälle. Valutyötä oli tekemässä neljä miestä. Kaksi miestä sekoitti betonia kuorma-auton luona sillä aikaa, kun yksi mies levitti betonia ja toinen mittasi kepillä valua oikeaan korkoon.










 Valutyöhön meni aikaa n. 3 tuntia ja valun lopputulos näytti tältä:





Betonin jämistä tehtiin alakerran teknisentilan putkille vielä valukorotukset. Kuvassa lämpöputki autotallille.


Betonilattian päällä voi kävellä jo seuraavana päivänä. Lattialämmitys voidaan kytkeä päälle 2 viikon kuluttua, sillä ohut valu kuivuu huomattavasti nopeammin kuin tavallinen 8-10 cm lattiavalu. Seuraavaksi päästään yläkerrassa rakentamaan jo väliseiniä. Ensi viikonloppuna tosin ollaan menossa käymään Turun rakentajamessuilla. Siitä lisää myöhemmin.

2 kommenttia :

  1. Aika hyvältä näyttää lopputulos kyllä! Ilmeisesti itse tasoittuvaa betonia? Paljonko sen hinta sitten oli esim. suhteessa siihen hintavaan kipsivaluvaihtoehtoon? Puolta halvempaa?

    VastaaPoista
  2. Itse tasoittuvasta on kyse. Hinta oli noin 30% halvempi kuin kipsivalussa. Lopputulos on varmasti hyvä myös kipsivalulla tehden.

    VastaaPoista