16. syyskuuta 2014

Takan pinnoittaminen Kauniit ja lämpimät syyspäivät ovat saaneet aikaan sen, että bloggailu on jäänyt vähemmälle huomiolle. Tuntuu siltä, että keho haluaa ottaa talteen kaikki syksyn viimeisetkin auringonsäteet ennen pitkän talven alkamista. Kodissa tekemistä ja ideoita olisi vaikka kuinka paljon, jos vaan lompakko antaisi periksi. Autotallia on kuitenkin tyhjennetty ja tallin ikkunoita laitettu paikoilleen. Muutamia juttuja olisi haaveissa toteuttaa sisätiloissa jo lähiaikoina. Yksi sellainen on takan ja sen vieressä sijaitsevan tolpan pinnoittaminen. Rakennusvaiheessa tasoitin takan kauttaaltaan weberin laastilla. Pinta on omalla tavalla kaunis tällaisenakin, sillä se muistuttaa hyvin läheisesti vaalean harmaata betonipintaa. Ongelmana on vain se, että takanpolttelukauden alkaessa, nokeaa takassa räiskyvä tuli 100% varmuudella takan pinnan luukun yläpuolelta. Laastipinta ei kestä kovin hyvin märällä pyyhkimistä, eikä nokinen takkakaan tunnu ajatuksena mukavalta.

Takan pintaa läheltä kuvattuna:


Markkinoilla on nykyisin monen näköisiä pinnoitteita - kaakeleista erilaisiin struktuurimaaleihin. Aika monet ovat viime aikoina päätyneet käsittelemään takkansa Tunto-Kivi struktuuripinnoitteella. Valontalo - blogista löytyy mielestäni  hyvä ja kattava kirjoitus struktuuripinnoitteella maalatun seinän työvaiheista: http://emiliakarenina.blogspot.fi/2013/11/struktuuriseina-tunto-kivi.html. Olen käynyt myös  K-raudassa hypistelemässä tunto-kivi pinnoittella tehtyjä mallipaloja ja niiden perusteella jäi sellainen kuva, ettei noen puhdistaminen välttämättä ole kovin helppoa röpelöisestä pinnasta.

Tikkurilalta löytyy myös tasaisempi vaihtoehto: Tunto-Hieno. Ajatuksena olisi valita pro gray:n maalivärikartoista kaksi eri sävyä ja töpötellä struktuurimaali sienen/lastan avulla takan pintaan. Ennen tuumasta toimeen ryhtymistä pitää vielä tarkistaa sopiiko kyseinen maali ylipäänsä takan pintaan laitettavaksi. Olisi myös kiva kuulla muiden kokemuksia ja perusteluja, mihin pinnoitusmateriaaleihin olette päätyneet ja miksi?
1 kommentti :

  1. Enää ei pysty muistamaan mitä tuohon meidän takan pintaan lääppäisiin, mutta jotain maalin tyyppistähän se on. Luukun yläpuoliset nokitahratkin lähtivät ihmesienellä. Himppa kyllä jännitti ensimmäisellä kerralla kokeilla, että mitä tapahtuu. Noki lähti ja maali jäi, eli lopputulos ratkaisee :D Ennen ja jälkeen kuvia voi käydä ihailemassa takan puunaus -postauksestani.

    Tsemppiä jatkoon! Taidanpa jäädä seurailemaan millaisia valintoja teillä tehdään :)

    -K Meidän Residenssi -blogista

    VastaaPoista